Altın Koza’da Ulusal Yarışma Jürisinden, SİYAD Jürisine Hayır

16. Adana Altın Koza Film Festivali’nde Ulusal Yarışma’da görev yapacak Jüri, SİYAD – Sinema Yazarları Derneği Jürisiyle (Özgür Şeyben, Uğur Vardan ve Yusuf Güven) aynı mekânda film izlemeyi reddetti. Ulusal Yarışma Jürisinden sızan bilgilerde SİYAD üyelerinin ‘çete’ olarak değerlendirildiği belirtildi.
SİYAD jürileri 2008 ve 2009’da Antalya, Bursa, Ankara ve İstanbul film festivallerinde ana jürilerle aynı salonlarda filmleri izlemişti. (Kaynak: sinemamuzik.com)

  • Basın Bülteni
  • Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Fotoğraflara haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

    SİYAD Jürisi

    Özgür Şeyben

    Uğur Vardan

    Yusuf Güven

    Ulusal Yarışma Jürisi

    Bulut Aras

    Mazlum Çimen

    Meltem Cumbul
    Nuri Bilge Ceylan
    Özcan Alper
    Özgü Namal
    Uğur İçbak

    Zeynep Tül Akbal Süalp

  • “Altın Koza’da Ulusal Yarışma Jürisinden, SİYAD Jürisine Hayır” üzerine 3 yorum

    1. Doğruysa gerçekten çok tuhaf bir durum. Nasıl bir tavırdır bu? Ben onlarla aynı yerde film izlemem demek. Jüriye özel ayrı bir gösterim de olmuyor ki. Normal festival seyircisi ile aynı salonda izlenmiyor mu filmler? Onlara da şu seyirci girebilir, şu giremez mi deniyor yani? İçtenlikle yanlış bir haber olmasını diliyorum.

    2. Eleştirmen jürileri yarışmaların “resmi” jürileri değildir. STK jürileridir. Örneğin kimi yurtdışı festivallerde kilise birlikleri bile ödül vermektedir. Bu jürilerin ve verdikleri ödüllerin “Festival Ödül Seremonileri”nde bile yerleri olmaz. Kendi ödüllerini ayrıca duyururlar. Sözgelimi Cannes’da FIPRESCI Ödülleri ödül gecelerinden bir gün önce ayrıca açıklanır. Eğer Altın Koza Jürisi filmleri izleyicilerden ayrı olarak izliyorsa, özel tipteki jürilerin de bu ayrıma uymaları ve filmleri seyircilere açık gösterimlerde izlemeleri doğaldır. Umarım SİYAD’cılar bunu sorun etmezler.

    3. Türkiye’de eli yüzü düzgün 6 – 7 ulusal – uluslararası festival var. SİYAD zaten yılda bir kez kendi ödüllerini veriyor. Bir de ayrıca her festivalde SİYAD Ödülleri verilince karmaşa doğuyor, saçmalık duyguları yayılıyor bedenlere. Yani SİYAD diyor ki, “kardeşim ben yılda en iyi filmi seçtim ama beğenmedim, her festivalde bu kararımı değiştiriyorum.” Dünyanın hiç bir yerinde görülmemiş bir anlayış, bir dayatma… SİYAD bu tavrından derhal vazgeçmelidir. SİYAD Ödülleri bir kez verilmelidir. Adana asıl jürisini bu tavırlarından dolayı kutluyorum. Ki zaten onların arasında da SİYAD’lı var… Bence SİYAD bunu sorun etmemeli.

    Yorumlar kapalı.