Yemekler ve Hayat Üstüne

Büyük oyuncu Meryl Streep’in yüksek bir performans ortaya koyduğu “Julie & Julia”, yemekler üzerinden hayatı keşfetmek istiyenlere göre. Filmin anlatım dili akıcı ve zaman geçişleri iyi. Müzikler, şehirler, mekanlar, oyuncular gerçekten etkileyici.

Bu film, genel olarak Julie Powell’in kitabından uyarlanmış. Ama Julia Child’ın, Alex Prud’homme’un yardımıyla yazdığı “My Life in France” (Fransa’daki Hayatım) kitabından uyarlandı. Julie Powell, New York’ta yaşıyor. Eric’le evli. 11 Eylül sonrası travma yaşayan insanlara yardım yapan bir kuruluşta çalışıyor. Hayatındaki en büyük tutkularından biri Amerikalı aşçı Julia Child. Bu kırk yaşına kadar bakire kalmış, yumurta bile kırmasını bilmeyen bu kadın, diplomat Paul Child’la bile mektupla tanışmış ve heyecan verici bir kadın. Julie’nin Julia tutkusu sıradışı olmayan bu kadından gelen büyü belki de. Film, 1961 yılında açılıyor. Konsoloslukta çalışan diplomat Paul, karısı Julia’nın mutlu olması için bir erkeğin yapabileceği tüm fedakârlıkları yapıyor hayatı boyunca. Yumurta bile kırmasını bilmeyen Julia birden aşçı olmaya karar veriyor. Önce kurslara gidiyor. Azimle tarifleri öğreniyor ve mutfağında uyguluyor öğrendiklerini. Öte tarafta günümüzde, 2002’de New York’ta genç Julie ve Eric, Queens’e taşınma telâşında. Sonra Julie, Julia’nın Fransız mutfağıyla ilgili kitabıyla ilgileniyor. Kocası kendisine internette bir blog açıyor ve kitaptaki tarifleri uygulayarak bu deneyimlerini bu blogta yazıyor. İnternette gözde yazarlardan biri olan Julie, bu zorlu sınavda Eric’le küçük sorunlar yaşasa da sonunda başarıyor ve hayalindeki kitabı yayımlayabiliyor.

Meryl Streep büyülüyor…

New York’ta Julie’nin bir yılı anlatılırken, Julia’nın yaşadığı dönemler uzun yıllara yayılarak anlatılıyor. Yönetmen, Julia’nın hayatına 1949’da giriyor ve 1960’ların başına kadar onu izliyor. Arada politik olaylar da yaşanıyor. 1950’lerin başlarında McCarthy’nin “cadı kazanı”, Child ailsini de etkiliyor. Çünkü, Child ailesi Çin’de de görev yapmış. Paranoyak McCarthy, Amerika’da her şeyi sarsmıştı ve toplumda güven duygusunu yok etmişti. Yönetmen, geçmişi daha koyu renk tonlarıyla yansıtırken, günümüzüyse daha parlak yansıtmış. Filmin kurgusu ve zaman geçişleri de iyi. Bu filmde Charles Aznavour’un “Mes Emmerdes” şarkısıyla sesini duymak da iyiydi. Filmdeki Julie, gerçek hayattaki Julie’ye pek benzemiyor. Ama Julia, gerçek hayattaki Julia’yı andırıyor sanki. Gerçekten Meryl Streep, Julia Child’ı bir eldiven gibi üzerine geçirmiş ve sanki onun ruhunu yansıtıyor perdeden. Vücut dili ve ses tonu da muhteşem bu büyük oyuncunun. Bu filmde Stanley Tucci’yi de övgü göndermek gerekiyor. Gerçekten iyi bir oyuncu Stanley Tucci. Bu filmde mekânlar, müzikler, yemekler, oyuncular, zaman geçişleri muhteşem ve gerçekten yaşanmaya değer. 1941’de New York’ta doğan yönetmen Nora Ephron’ı yönettiği 1996 yapımı “Michael” ve 1998 yapımı “You’ve Got M@il – Mesajınız Var” filmlerinden hatırlayabilirsiniz.

Julie & Julia (Julie and Julia)
Yönetmen: Nora Ephron
Eser: Julie Powell
Müzik: Alexandre Desplat
Kurgu: Richard Marks
Görüntü: Stephen Goldblatt
Oyuncular: Meryl Streep (Julia), Amy Adams (Julie), Stanley Tucci (Paul), Chris Messina (Eric)
Yapım: Columbia (2009)

(29 Mayıs 2010)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com