Vahşi Doğada Hayatta Kalmak

Gri Kurt (The Grey)
Yönetmen: Joe Carnahan
Senaryo: Ian Mackenzie Jeffers-Joe Carnahan
Müzik: Marc Streitenfeld
Görüntü: Masanobu Takayanagi
Oyuncular: Liam Neeson (Ottway), Dermont Mulroney (Talget), Frank Grillo (Diaz), Dallas Roberts (Hendrick), Nonso Anozie (Burke), Joe Anderson (Flannery), Ben Bray (Hernandez), James Badge Dale (Lewenden), Anne Openshaw (Ana)
Yapım: 1984 PDC-Liddell-Scott Free (2011)

Alaska’nın sert ve vahşi doğasında geçen “Gri Kurt” filmi, seyircisini buz gibi atmosferinin içine alırken gerilim yüklü anlar da yaşatıyor. Aksiyon filmleriyle tanınan Amerikalı yönetmen Joe Carnahan karakter çatışmalarını gerçekçi yansıtabilmiş.

Ian Mackenzie Jeffers’ın “Ghost Walker” adlı kısa hikâyesinden uyarlanan 2011 yapımı “The Grey-Gri Kurt”, Alaska’da düşen bir uçakta hayatta kalan yedi insanın dramını anlatıyor. John Ottway, Alaska’da bir kurt avcısı. Petrol sondajında çalışan işçileri kurt saldırılarından koruyan bir avcı. Karısı Ana’ya mektup yazıp ağzına tüfeği yerleştirip intihar etmeyi düşünürken uzaklardan kurt ulumaları duyuyor. Sonra yeni görevine başlıyor Ottway. İşçileri taşıyan uçak düşüyor ve sadece birkaç insan hayatta kalıyor. Ama, ağır yaralanan Lewenden hayat mücadelesini kaybediyor. Hayatta kalan altı insanın önünde soğuk, açlık ve kurtlar var. Karanlığın içinde gözleri parlayan aç kurtlar, kendi evlerindeki bu yabancılara savaş açıyorlar. Bellekleri çok güçlü olan kurtlarda hiyerarşi var. Dişi ve erkek iki alfa kurdu sürüyü yönetiyorlar. İşte bir kabile gibi olan kurt sürüsüne ve zorlu hava koşullarına karşı bu insanlar kazanabilir mi?

Final anı çarpıcı…

Uçak düştükten sonra olaya el koyan tecrübeli Ottway, doğayı bilmeyen bu insanlara hayatta kalmak için ne yapmalarını söylese de bu o kadar kolay değil. Ama kurtlar varlıklarını onlara göstermeye başlayınca az da olsa dayanışma oluyor. Lümpen tavırlı Diaz zorluk çıkarmaya başlıyor. Çünkü ne tür bir zorluğun yaşandığının farkında sezemeyecek kadar ukala biri Diaz. Yönetmen karakter çatışmalarını da iyi yansıtabilmiş filminde, belirtelim. Ortak düşmanları kurtlar olduğu halde. Avcı Ottway, hayatta kalabilmek için cesetlerle dolu bu uçak enkazından uzaklaşmak gerektiğini düşünüyor. Düşünemediği, bu kurtların zeki ve intikâmcı olduğu. Ağaçlara doğru yolculuklarında kurtlara tek tek av oluyorlar. Elbette açlık da var. Öldürdükleri kurdu yaktıkları ateşte pişirip yemek zorunda bile kalıyorlar. Ateş etrafında geriye kalan beş insan birbirlerine hikâyelerini de anlatıyorlar. Ottway, çocukken babasından hep şefkat beklemiş. İrlandalı olan sert baba sevgisini göstermeden veren babalardan. Yazdığı ve duvara astığı şiiri Ottway’in hayatını yönlendirmiş. Doğayı ve bu vahşi doğanın parçası olan kurtları yenmek, hayatta kalmak Tanrı’nın mucizesiyle olabilir miydi? Tanrı’ya ve dinlerine biraz uzak durmuş Ottway, siyah alfa kurdunu yenebilecek mi, diye düşünürken yönetmen seyircisini bir anda boşlukta bırakıveriyor ve hikâye bitiveriyor. Finalin açık uçlu olması bu “Gri Kurt” filmine değer katmış. Seyirci, kendi gerçeklik yorumuyla finalini zihninde yaratabilir belki de. Kar fırtınaları ve sıfırın altındaki anlar bilgisayar teknolojisiyle yaratılmış perdede. Buna “CGI” (Computer Generated Imagery) deniliyor. Yani, “Bilgisayarla Oluşturulmuş Görüntüler” anlamına geliyor. Ama, perdede gördüğünüz atmosfer o kadar gerçekçi ki. Sinema, bambaşka taraflara gidiyor artık. Fonda duyulan müzikler de gerilimli. 1969 doğumlu Kaliforniyalı yönetmen Joe Carnahan, 1983-87 yılları arasında süren “A Takımı” televizyon dizisinden aynı adla 2010 yapımı “The A-Team-A Takımı” filmini yapmıştı. Yönetmenin ülkemizde DVD olarak gösterime çıkmış diğer filmi, 2006 yapımı “Smokin’ Aces-Tehlikeli Aslar” yapıtıydı. Görülmeye değer bir film. Ottway’in hayatını etkileyen babasının yazdığı şiir de şöyleydi: “Bir kez daha içindeyim bu kavganın…/ bildiğim en iyi ve son dövüşün./ Böyle günde yaşar ve ölürsün,/ işte böyle günde yaşar ve ölürsün.”

(23 Mart 2012)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com