Burton’dan Neşeli Korku Sineması

Frankenweenie
Yönetmen: Tim Burton
Senaryo: John August
Müzik: Danny Elfman
Görüntü: Peter Sorg
Seslendirenler: Charlie Tahan (Victor), Winona Ryder (Elsa), Catherine O’Hara (Susan Frankenstien/Garip Kız/Spor Öğretmeni), Martin Short (Edward Frankenstein/Bay Burgemeister/Nassor), Martin Landau (Rzykruski), Robert Capron (Bob), Atticus Shaffer (Edgar “E” Gore), James Hiroyuki Liao (Toshiaki)
Yapım: Disney (2012)

Önemli yönetmenlerden Tim Burton’dan hem siyah-beyaz hem de üç boyutlu “Frankenweenie”, çocuklar için korku sinemasına eğlenceli bir giriş. Karakterlein ve mekânların muhteşem olduğu film görülmeye değer.

Yıldırımın ve gök gürültüsünün eksik olmadığı New Holland… Burada her şey Hollanda kültüründen düşmüş. Hatta yel değirmeni bile var. Hollanda kökenli belediye başkanı Hollanda takıntılı biri. Evinin bahçesinde Hollanda gülleri var. Huysuz ve daima sinirli belediye başkanı, bizim ailenin, yani Frankenstein ailesinin de komşusu. Belediye başkanının güzel yeğeni Elsa van Helsing’in siyah kaniş cinsi köpeği Persephone’la Sparky arasında da sevgi bağları gelişiyor. Belki Victor’la Elsa’nın arasında da sevgi bağları gelişecek. Edward ve Susan Frankenstein çiftinin sinemaya ve bilime meraklı biricik oğulları Victor’ın bull teriyer cinsi köpeği Sparky, arabanın altında kalınca her şey değişiyor ve hikâye neşel bir korku filmine dönüşüveriyor. Victor, evlerinin çatı katında kendine muhteşem bir dünya kurmuş. Bilimle ilgilenirken film stüdyosuna bile çevirmiş bu mekânı. Başrolünde Sparky’yi oynattığı bir filmi ailesine gösteriyor dahi Victor. İlkokuldaki yeni fen öğretmeni Rzykruski, onun en büyük ilham kaynağı. Rzykruski’nin sınıfta yaptığı bir deney Victor’a bir şey denemeye itiyor. Victor, Sparky’yi hayvan mezarlığındaki ebedi istirahathanesinden çıkarıp deneyi yapıyor ve Sparky hayata dönüyor. Frankenstein ruhu yeniden gelmiş ve ölüyü diriltmiş. Bilim fuarı da var kasabada. Öğrenciler bilim yarışını kazanmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Aslında bu yarışı yarışmaya sokan Toshiaki. Olanlar oluyor ve ölmüş hayvanlar tek tek mezarlarından çıkıp kasabaya heyecanlı korku salıyorlar. Bir de Edgar “E” Gore var, Victor’ın sınıf arkadaşı. Görünüşüyle de sinemanın Drakulalarından düşmüş gibi.

Kısa filmin uzunu…

Amerikalı yönetmen Tim Burton, bu 2012 yapımı üç boyutlu ve siyah-beyaz “Frankenweenie” animasyon filmini yaparken kendinden ilham almış. Burton, 1984 yapımı aynı adlı kendi kısa filminden yola çıkmış. Burton bu animasyonunu, James Whale’in 1931 yapımı “Frankenstein-Frankenştayn” filmine de adıyor. Bu yüzden filmini siyah-beyaz çekmiş. Wale’in bu filmi 1932 yılında ülkemizde vizyona çıkmıştı. Biliyorsunuz, İngiliz yazar Mary Shelley (1797-1851) bu korku romanını 1818 yılında yayımladı. Shelley’nin romanı “Frankenstein”, İthaki Yayınları’ndan 2012’de çıkmıştı. Romantizm akımını da keşfetmek gerekecek. Elbette Burton, “Dracula”ya da selâm gönderiyor. Victor’ın anne-babası, evde televizyonda Terence Fisher’ın 1958 yapımı “Horror of Dracula-Dracula’nın Dehşeti” filmini izliyorlardı. Burton’ın “Frankenweenie” filmi, stop motion tekniğiyle çekilmiş. Kukla flmleri gözünüzün önüne getirdiğinizde bu teknik hakkında az bir şey bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Arka fon, yani mekânlar o kadar gerçekçi ki insanı gerçek anlamda şaşırtıyor. Mekânlar doğal olarak gotik. Gölgeler mekânlara uzayarak düşüyor. Dışavurumcu estetiğe her an dokunuyorsunuz. “Frankenweenie”, çocuklar için korku sinemasına eğlenceli bir giriş olarak görülebilir. Büyükler de keyif alıyor bu filmden.

(07 Kasım 2012)

Ali Erden

ailerden@hotmail.com