Muhteşem Gatsby, DiCaprio’ya Oscar Ödülünü Kazandırabilir

İkisi de Nicole Kidman’lı Moulin Rouge ve Avustralya’nın dahi yönetmeni Baz Luhrmann 127 milyon dolarlık yapım bütçeli yeni prodüksiyonu The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby’le dönüyor…

Hem üç boyutlu, hem de 35 milimetre kopyalarıyla gösterime sunulacak olan The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby’yi 17 Mayıs 2013 Cuma gününden başlayarak Türkiye sinemalarında izleyebileceğiz.

The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby’nin dünya sinemalarındaki ilk gösterim tarihi 25 Aralık 2012’ydi. DiCaprio’nun başrolünde olduğu diğer film, 100 milyon dolar bütçeli Django Unchained-Zincirsiz’le aynı günlerde gösterimde olmamak için The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby’nin gösterim tarihi 17 Mayıs 2013’e ertelendi.

The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby, 15 Mayıs 2013 Çarşamba günü 66. Cannes Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilecek. Yönetmenin Strictly Ballroom (1992) ve Moulin Rouge (2001) adlı filmleri de ilk kez Cannes Film Festivali’nde gün ışığına çıkmıştı.

The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby aynı zamanda Cannes Film Festivali’nde açılış filmi onurunu elde eden ikinci üç boyutlu film olacak. Daha önce 2009’da Up-Yukarı Bak adlı üç boyutlu film Cannes’ın açılış filmi olarak seçilmişti.

Daha önce What’s Eating Gilbert Grape (1993), The Aviator (2004), Blood Diamond-Kanlı Elmas (2006) ile Oscar adaylığı kazanan oyuncu Leonardo DiCaprio, The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby’de başrolde… Dünya sinemalarında 2 milyar 185 milyon dolar hasılat elde eden Titanic’in de baş oyuncularından biri olan DiCaprio’ya Muhteşem Gatsby ilk Oscar ödülünü kazandırabilir.

1925 yılında ilk kez okurlara sunulan aynı adlı edebiyat şaheserinin (yazarı: Francis Scott Fitzgerald) bu 2013 tarihli en yeni uyarlaması da unutamadığı gençlik aşkına karşı duyduğu saplantılı (takıntılı da denebilir) tutkusunu hiç kaybetmeyen son derece varlıklı adam Jay Gatsby’nin (Leonardo DiCaprio canlandırıyor) sarsıcı ve muhteşem öyküsünü konu alıyor.

Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Isla Fisher ve Jason Clarke The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby’nin diğer baş rol oyuncuları… Filmin müzikleri Jack White ile Jay-Z imzasını taşıyor.

Muhteşem Gatsbynin Yazarı

The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby’nin yazarı Francis Scott Fitzgerald (1896 doğumlu) 24 Ekim 1929’da başlayan dünya ekonomik bunalımının tüm acılarını ve yol açtığı felâketleri yaşadıktan sonra çok genç yaşta ve dünya edebiyatının ölümsüzleri arasına katıldığını göremeden, Avrupanın Nazi Almanyasının işgâli altında olduğu, İngiltere’nin bile Nazi çizmeleri altında ezilmesinin beklendiği Aralık 1940’ta vefat etti.

1974’ün Muhteşem Gatsby’si

2013’ün The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby’sinin, 1974’ün Robert Redford ve Mia Farrow’lu filminin (39 yıl önceki The Great Gatsby) çok çok üzerinde olduğu söyleniyor… 1974’ün Muhteşem Gatsby’sinin senaryosunu beş Oscar ödülü kazanmış olan Francis Ford Coppola yazmıştı.

04 Şubat 1974 tarihli Newsweek Dergisi, The Great Gatsby Kuzey Amerika sinemalarında gösterime girmeden hemen önce o dönemde meslekdaşları arasında zirvede olan Robert Redford’un bu filmdeki giysileriyle çekilmiş bir fotoğraf karesini The Great Redford başlığıyla kapak yapmıştı.

(15 Mart 2013)

Hakan Sonok

hakansonok.sonok1@gmail.com