Kış Uykusu, Altın Palmiye Adaylığını Elde Edebilir

Kenan İmirzalıoğlu’ndan İlker Aksum’a kadar pek çok oyuncu Nuri Bilge Ceylan’ın kendilerine de bir rol yazmasını ve yönetmenin filmlerinde yer almayı sabırsızlıkla bekliyor.

Yönetmen ve senaryo yazarı Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes Film Festivali’nde yeni filmi “Kış Uykusu”yla büyük ödül Altın Palmiye için yarışması da sürpriz olmayacak… Türk, Fransız, Alman ortak yapımı olan ve Kapadokya’da çekilen “Winter Sleep-Kış Uykusu”nun “şanslı oyuncuları”ysa Haluk Bilginer, Demet Akbağ ve Melisa Sözen… Bu film Avrupa Sineması’nı destekleyen Eurimages Fonu’ndan 450 bin Euro almaya da hak kazanmış bulunuyor…

Cannes 1939’dan bu yana dünyanın bir numaralı festivali, daha önemlisi yok! Bu festivalin ana vitrininde bugüne kadar Türk sineması Yılmaz Güney, Şerif Gören ve Nuri Bilge Ceylan’ın filmleri haricinde ne yazık ki yer alamadı. Fatih Akın ise Cannes’da Almanya’yı temsil etti.

“Yol”dan Başka Altın Palmiye’yi Kazanan Filmimiz Bulunmuyor!

1939 yılından bugüne Cannes Film Festivali büyük ödülü Altın Palmiye’yi kazanan ilk ve tek filmimiz Şerif Gören’in yönettiği “Yol” olmuştu. 1982 Cannes Film Festivali’nde gösterilen “Yol”un senaryosunu Yılmaz Güney yazmış, başrolünü Tarık Akan üstlenmişti. “Yol” Kuzey Amerika’da Altın Küre Ödülü’ne de Yabancı Film Dalında aday gösterilme başarısını kazanan ilk ve tek filmimizdir.

Yine 1939’dan bu yana Altın Palmiye adaylığı elde edebilen diğer filmlerimiz de şunlar: Yılmaz Güney’in “Duvar”ı (1983), Nuri Bilge Ceylan’ın “Uzak” (2003), “İklimler” (2006), “Üç Maymun”u (2008), “Bir Zamanlar Anadolu’da”sı (2011) ve Türk asılllı Alman yönetmen Fatih Akın’ın “Yaşamın Kıyısında”sı (2007)…

Üstelik Nuri Bilge Ceylan “Mayıs Sıkıntısı” adlı filmiyle de Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı adaylığı elde ettiğinden Türk sinemasındaki tüm meslektaşlarından birkaç adım ötede bir kariyere sahip bulunuyor.

Nuri Bilge Ceylan’la Cannes Arasında Eşsiz Bir Aşk İlişkisi Var!

Aşağıda Cannes’da ödüllendirilen sanatçılarımızın listesini bulabilirsiniz.

* “Yol” Cannes’dan Altın Palmiye ödülü yanı sıra FIPRESCI (film eleştirmenleri) Ödülü ve Ekümenik (Kilise temsilcilerinden oluşan) Seçici Kurul tarafından verilen Özel Mansiyon ile döndü.

* “Uzak” Cannes’da büyük jüri özel ödülüne ve erkek oyuncu ödülüne (Muzaffer Özdemir ve Mehmet Emin Toprak) layık bulundu.

* “İklimler” Cannes’da FIPRESCI (film eleştirmenleri) Ödülü’nü elde etti.

* “Üç Maymun” Cannes’da Yönetmen Ödülü’nü kazandı.

* “Bir Zamanlar Anadolu’da” Cannes’dan Büyük Jüri Ödülü’yle döndü.

* “Yaşamın Kıyısında” Cannes’da Fatih Akın’a Senaryo Ödülü’nü kazandırdı.

(08 Nisan 2013)

Hakan Sonok

hakansonok.sonok1@gmail.com