Ay Yörüngeden Çıkarsa… Moonfall

Georges Méliès 1902’de, sinemanın daha ilk yıllarında Ay’a Seyahat filmini yaptığında, Ay’a gidilebileceği düşünülmüyordu bile. Méliès, o zamanın olanaklarını sonuna dek kullanarak görsel efektlerle süslediği filmiyle herkesi mest etti. Hâlâ da adı anılan bir film yaptı.

Aradan, abartırsak bin yıl (milenyum yani), abartmazsak yüzyıl (tamı tamına yüz yirmi yıl) geçtikten sonra, Roland Emmerich, bu kez Ay’ın içine girip oradaki mekanik yapıyı anlatıyor, hem de ekonomik ve teknik inanılmaz olanaklarla.

İnsanlar Méliès’i anlamaya çalıştılar ve desteklediler. Peki, Emmerich’i anlamaya çalışan oldu mu acaba? Bilimkurgu filmleriyle yıllar önce ses getiren ama bir sonuç (veya mesaj) vermeyen alabildiğine Amerikan milliyetçisi Emmerich, bu kez, Ay’ın yörüngesinden çıkacağı düşüyle Dünya’yı kurtarmaya soyunuyor. Halle Berry, Patrick Wilson, John Bradley ile Michael Pena, tipik Emmerich anlatımı ve görüntüleriyle Dünya’ya çarpmasıyla bir felâkete yol açması an meselesi olan Ay’ı yeniden rayına oturtuyor. Kolay değil kuşkusuz. Zor ve zorlu bir uğraş. İki saati aşkın bir süre hem acaba sorusuyla boğuşacaksınız hem de nasıl bir şeymiş bu diye sinirleneceksiniz.

Emmerich, daha önceki filmlerde yaptığı trükleri bu filmde de yineliyor Dünya’yı kurtarırken; tabii yine ABD güzellemeleriyle. Her filminde olduğu gibi gerilimi azaltan, insanı gülümseten biri var: Bu kez kendisini doktor olarak (buradaki doktorluk, uzmanlık anlamında, uzay ya da devasa yapılar uzmanı) tanıtan John Bradley, tipik sevimliliğiyle bu rolü üstleniyor.

Pandemi vakaları artarken, enflasyon daha da yükselirken, işçi eylemleri artarken, emekli maaşlarına zam yapılmazken, en temel gereksinimlerin bile fiyatı ikiye katlanmışken; en azından bu gerginlikten iki saat kurtulmayı düşünenlerin izleyip sorunlarını o kadarlık bile olsa unutacağı bir film. Eh, o da az şey değil.

Moonfall, Yönetmen: Roland Emmerich, Oyuncular: Halle Berry, Patrick Wilson, John Bradley ile Michael Pena… 04 Şubat 2022 tarihinden başlayarak gösterimde…

(04 Şubat 2022)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com